Harlekijnslak kleurt de duik

Het komt zelden voor, maar vandaag waren wij eerder in de Oosterschelde dan de sepia’s. Gelukkig was er een harlekijnslak en die kleurt de duik op.

De watertemperatuur was perfect, de stroming minimaal, de stokjes stonden op de juiste plekken. Helaas was er toch geen sepia te zien. Er waren zelfs nog geen eieren afgezet op de stokjes. Doordat het laagwater was, was het erg modderig, de verwachte sepia’s zijn er nog niet… Alles bij elkaar reken je dan op een tegenvallende duik. Gelukkig waren er genoeg andere mooie dingen te zien, zoals heel veel kokerwormen.

We kwamen ook viltkokeranemonen tegen, die zie je niet zo vaak. Ze kunnen zich net zoals de kokerwormen terugtrekken in een koker. Als je goed kijkt zie je dat ze lange tentakels hebben. Rond de mond staan heel kleine tentakeltjes, De zandwormen van Dune zijn er niets bij.

viltkokeranemoon met brokkelsterren.
Viltkokeranemoon – Cerianthus lloydii – met brokkelsterren (Foto: Anjo)

Bij de pijler van de Zeelandbrug was het water een stuk helderder. Op de pijlers zaten ontelbaar veel gorgelpijpen. Die lijken een beetje op anemonen, maar het zijn veel ingewikkelder dieren. Het zijn hydroïdpoliepen met een compleet darmgestel. Dat in tegenstelling tot de anemonen, die moeten door hun mond poepen.

gorgelpijpen op de pijler van de Zeelandbrug.
Gorgelpijpen – Tubularia Indivisa – op de eerste pijler van de Zeelandbrug (Foto: Anjo)

In het ondiepe zaten Harlekijnslakken, die maken elke duik goed! Het zijn fel-geelgekleurde oranje en gele slakjes. Doordat ze zo fel gekleurd zijn zie je ze snel zitten. Elke harlekijnslak kleurt de duik!

Harlekijnslak kleurt de duik.
Harlekijnslak – Polycera quadrilineata (Foto: Anjo)

Al met al hebben we een prima duik gehad. De temperatuur viel mee, Bassel dook met maar één handschoen, Anjo helemaal zonder (maar dat is een watje, hij dook droog). Wil heeft zich uitgelood. Jesse en Ralph hebben het ook al niet koud gehad. Jan en Elly hebben in de zon staan wachten.
Het zicht werd beter toen de stroming keerde. Het bleek dat er genoeg mooie dingen waren te zien.
En die sepia’s? Die komen de volgende keer nog wel.