Valt er wat te zien in Nederland?

Koud en troebel?

Heel veel mensen vragen zich af of er in Nederland wel wat te zien valt. Het water is hier toch koud en troebel?

Dat koude valt wel mee, het water varieert tussen de 4 graden en de 22 graden Celsius. Dat is ook met een wetsuit goed te doen. Je ziet wel veel duikers met een droogpak. Als het boven water koud en winderig is dan is dat inderdaad wel comfortabeler omdat zij dan niet bloot op de kant staan. Dat zijn dan wel de watjes natuurlijk.

Dat troebele is eigenlijk heel positief, het water kleurt groen door de algen die in het plankton zitten. Dat plankton maakt het water heel voedselrijk en daardoor zijn de Oosterschelde en de Grevelingen de kraamkamers van de Noordzee. Er zit heel veel leven in deze rivierarmen, er valt dus inderdaad wel wat te zien in Nederland. Het zicht in de Oosterschelde is over het algemeen 2 tot 4 meter. De Grevelingen is nog een stuk helderder doordat daar geen stroming staat.

Overzicht van het onderwaterleven in de Oosterschelde
Eén steen in de Oosterschelde. Er groeien oesters en mosselen op, een gelige spons, oranje zakpijpkolonie en twee soorten roodwier.

Honderden dier- en plantsoorten

Doordat het water zo ontzettend voedselrijk is kan je ook allerlei dieren en planten terugvinden. We hebben zelfs een koraalsoort in Nederland.

En het is absoluut niet zo dat alles onderwater bruin is, in het ondiepe of met een lamp zie je goed dat vooral de zakpijpkolonies en de naaktslakken alle kleuren van de regenboog hebben.

Foto’s en films

We hebben aardig wat fotografen en filmers op De Grot zitten. We maken voornamelijk opnamen in Nederland. Op deze pagina zie je een verzameling van ons werk en dan krijg je gelijk een idee van wat er in Nederland te zien is.

Valt dat even mee…

Dit is een zeer korte introductiefilm, gemaakt door ons enthousiaste lid Shaquille. Er zijn opnames van duiken in zowel de Grevelingen als in de Oosterschelde gebruikt. Ook worden er opnames gebruikt die met een drone zijn gemaakt. Het geeft een kort beeld van wat je in Nederland onder water kunt verwachten.

De Grevelingen

Deze rivierarm is afgesloten van de Noordzee, daardoor staat er geen stroming en kan er altijd gedoken worden. Het water is zout en wordt wel ververst via een spuisluis.
In de Grevelingen zien we vooral dieren en planten die geen stroming nodig hebben. In dit filmpje kan je zien hoe we te water gaan en dan duiken bij reefballs, dat zijn holle betonnen ballen met grote gaten erin die een goed huis vormen voor veel dieren. We zien bijvoorbeeld oranje sponsen, een kreeft in een reefball, weduweroosjes, dat zijn zeeanemonen met heel lange tentakels, een hooiwagenkrab, een zwarte grondel, een Amerikaanse ribkwal en krabben,

De Oosterschelde

De Oosterschelde staat in open verbinding met de Noordzee. Daardoor stroomt het daar wel en moeten we rekening houden met de getijden omdat we er niet kunnen duiken als de stroming te snel is.
Er zijn dieren te zien die niet in de Grevelingen voorkomen omdat ze geen problemen hebben met de stroming en veel behoefte hebben aan eten dat gratis voorbij komt zweven.

Op dit filmpje is te zien dat het water stroomt en dat vooral grote anemonen, zoals zeeanjelieren daar baat bij hebben. We zien strandkrabben, verschillende soorten zakpijpen (zo heten ze echt), een heremietkreeft met zeerasp op zijn schelp, een groene wierslak, brokkelsterren, strandkrabben en fluwelen zwemkrabben, heel kleine spookkreeftjes die we teringlijertjes noemen omdat ze zo mager zijn. Zeeanjelieren, een hooiwagenkrab en de kokerwormen die het erg naar hun zin hebben in de stroming. Uiteindelijk ook een zeenaald, die niet zo goed kan zwemmen en blijft liggen tussen de kokerwormen.