1* opleiding

Wat houdt de 1*opleiding in?

Om samen met een buddy overal ter wereld tot 20 meter diep te kunnen duiken moet je natuurlijk een aantal dingen weten. De NOB heeft een aantal instructiefilmpjes op YouTube gezet. Die filmpjes geven je een goed idee van de vaardigheden die je tijdens de 1*-opleiding leert.

Duiker klaart duikbril. Vaardigheden 1*-opleiding.
Duiker blaast het water uit zijn duikbril,

Duikset op- en afbouwen

Om te beginnen moet je weten uit welke onderdelen je duikuitrusting bestaat. Je moet ook weten hoe je alle apparatuur controleert en aansluit. Het aansluiten wordt met de link hieronder uitgelegd.

Materiaalcontrole

Na het aansluiten controleer je de werking van je duikuitrusting. Dit filmpje legt uit hoe je dat moet doen.

ALV-controle

De Alternatieve Lucht Voorziening (alv) is erg belangrijk voor je buddy. Als zijn duikuitrusting het onverhoopt niet meer doet of als zijn lucht op is dan moet hij lucht van jou krijgen. Daar heb je een extra automaat voor (of in ieder geval een extra tweede trap). De werking daarvan wordt ook voor de duik en tijdens de bubble check gecontroleerd.

Te water gaan

Je kunt in het zwembad te water gaan via de zwembadtrap. Die luxe heb je niet altijd in het buitenwater. Soms kan je gewoon het water in lopen, maar vaak zal je moeten springen. Het volgende filmpje laat zien hoe je dat doet en hoe je de beroemde duikersrol achterover maakt.

Gecontroleerde afdaling

De afdaling gaat zo geleidelijk mogelijk. Vlak onder het wateroppervlak stop je even om een bubble check te doen. Daarna zak je verder naar beneden. Tijdens de afdaling ga je ook al trimmen, je blaast net genoeg lucht in je vest zodat je langzaam zakt, maar ook weer niet zoveel dat je niet meer zinkt. Pas vlak boven de bodem maak je jezelf zwevend. De kunst is om de bodem niet aan te raken.

Bubble check

Vlak onder de oppervlakte hou je een korte stop. Daarbij kijk je of je buddy geen luchtlekkages heeft. Dat doet je buddy ook bij jou. Verder laat je nog een keer zien waar je ALV zit en dat hij werkt.

Oren klaren

Hoe dieper je onderwater komt des te hoger wordt de druk van het water op je trommelvliezen. Daarom moet je heel geregeld je oren klaren om de druk aan de binnenkant van je trommelvlies hetzelfde te maken als de druk van het water. Alleen op die manier kan je dieper komen. Soms lukt dat klaren niet gelijk, daar hebben we een speciaal gebaar voor.

Trimmen

Van alle vaardigheden 1*-opleiding is dit is de moeilijkste oefening van het duiken. Het is heerlijk om onderwater te zweven, maar dan moet je wel precies genoeg lucht in je trimvest doen. Teveel lucht en je drijft naar boven, te weinig lucht en je zinkt naar de bodem. Het bijzondere is dat je de fijnregeling met je longen doet. In je longen zit ook een hoeveelheid lucht en daarmee beïnvloedt je ook de trim.

De kunst van het trimmen is dat je de bodem nooit hoeft aan te raken.

Vinslagen

En dan komt de eigenlijke duik. Daarbij zwem je altijd heel rustig om lucht te sparen, De bodem van onze duikwateren zijn meestal heel modderig. Daarom moet je erop letten dat je zo min mogelijk stof opwaait met je vinnen, het water moet helder blijven.

Masker klaren

Bij elke duik loopt er wel wat water in je duikbril. Soms komt dat doordat je hard moet lachen, soms komt het doordat je bril niet helemaal goed zit. Helaas kan je niet iedere keer naar boven gaan als je bril volloopt. Daarom moet je hem onderwater leeg kunnen blazen.

Heel af en toe kan je de bril verliezen, het is dan lastig om hem terug te vinden en weer op te zetten. Dat is de reden dat je even zonder bril moet kunnen doen. Ik denk dat trimmen de moeilijkste oefening is, maar je bril leegblazen is de verreweg vervelendste oefening om te doen 🙁 .

Gecontroleerde opstijging

Een geslaagde duik kent ook een goede opstijging. Dit voorbeeld geeft aan hoe zo’n opstijging verloopt. Verderop staan nog een paar filmpjes van opstijgingen die je doet als er een probleem is. Daar ga je ook mee oefenen.

Water verlaten

De duik is pas goed beëindigd als je het water uit bent. Zelfs bij het verlaten van het water kan het nog fout gaan. Vandaar dat je rekening moet houden met een paar belangrijke punten die in dit filmpje uitgelegd worden.

Elkaar helpen onderwater

De filmpjes gingen tot nu toe over het duiken zelf. Gelukkig komen we zelden of nooit problemen tegen tijdens de duik. Toch moeten er wel rekening mee houden dat er dingen fout kunnen gaan. De volgende filmpjes leggen uit wat je moet doen als iets niet zo goed loopt als je verwacht had. Er zijn dus nog een paar vaardigheden 1*-opleiding die voor je van belang zijn.

twee duikers die het onderwaterleven bewonderen. Vaardigheden 1*-opleiding.
De duikers bewonderen het Nederlandse onderwaterleven

Kramp verhelpen

Het water waarin we duiken is meestal koud, dat geldt zelfs voor het zwembad. Daardoor kan je kramp krijgen. Dat is bijna altijd in een van je kuitspieren. Met kramp is het moeilijk om te blijven zwemmen daarom leer je hoe je de kramp al onderwater kunt verhelpen.

Terugvinden van de automaat

Het is bijna niet te geloven, maar toch kan het gebeuren dat je de automaat uit je mond verliest. Gelukkig heb je altijd je ALV binnen handbereik.

Begeleide opstijging

Als iemand zich niet in orde voelt, of op een andere manier niet op zijn gemak is onder water beëindig je de duik. De duiker die zich wel goed voelt is dan verantwoordelijk voor een goede opstijging.

ALV-opstijging

Iedereen vraagt zich af wat je moet doen als je ineens geen lucht meer hebt. Dit filmpje geeft aan hoe je dan moet handelen.

Reddingsopstijging

Het is de bedoeling dat een duiker altijd bovenkomt. In het uiterste geval zal je iemand die zelf niet meer kan opstijgen moeten helpen met een reddingsopstijging. Dat doe je met behulp van het trimvest van de duiker die gered moet worden.

Is dat alles?

De vaardigheden 1*-opleiding die je in de filmpjes zag heb je nodig om goed en veilig te kunnen duiken. De zwembad- en de buitenwaterlessen zorgen ervoor dat je die handelingen automatisch goed doet op het moment dat je ze moet uitvoeren.

Maar dat is niet het enige. Er zijn ook vaardigheden waar geen filmpjes voor gemaakt zijn, zoals navigeren onderwater.

Verder krijg je ook theorielessen met behulp van een boek. Zeker bij de diepere duiken in het buitenland moet je er rekening mee houden dat je geen decompressiestops hoeft te maken. Je moet ook kunnen bepalen hoe lang je met je luchtfles onderwater kunt blijven. Je begrijpt dat er bij elke duik een planning hoort. Het plannen van je duik is één van de onderwerpen uit het boek.

twee duikers hebben een geslaagde duik gemaakt. Vaardigheden 1*-opleiding.
En hier doe je het allemaal voor… … voor een geslaagde duik!