Duik in de Stadshaven Brouwerij

We komen tegenwoordig zelfs in onze stamkroeg ‘Café de Postbank’ biertjes tegen met namen zoals Great White, Octopus, Moray, Kraken, Ice Breaker en Piranha. Dat zijn voor duikers toch wel erg opvallende namen. Deze biertjes blijken bij nader onderzoek uit de Stadshaven Brouwerij te komen.

Die is ongeveer twee jaar geleden in een oud fruitpakhuis aan de Merwehaven gestart. De Amsterdamse investeerder De Bierfabriek heeft flink uitgepakt en het hele pakhuis bijna opnieuw opgebouwd. Het lukte ze om in twee jaar een van de grootste onafhankelijke craftbierbrouwerijen te worden. (Craftbier is bovengistend bier, het gisten gebeurt op kamertemperatuur.)

Ondanks het prachtige zonnige weer besloten we om een kostbare duikzondag op te offeren aan een bezoek bij deze brouwerij. Het was een leerzaam bezoek. We kregen een rondleiding en het werd duidelijk dat ze veel aandacht voor het milieu hebben. Het bier is ook goed te drinken. Vaak wordt er wat fruit gebruikt om het bier op smaak te krijgen, maar het wordt nooit zo overheersend dat het op limonade gaat lijken.

We hebben op het zonnige terras wat proefbiertjes met bitterballen genomen en zijn daarna -overwegend- met de metro naar huis gegaan. Al met al was het helemaal niet erg om een duik over te slaan en in plaats daarvan een duik in de Stadshaven Brouwerij te maken.