Gelukkig nieuwjaar

Gisteren hadden we in café de Postbank onze nieuwjaarsreceptie. Het was erg gezellig en onder het genot van een drankje en een stuk appeltaart hebben we allemaal elkaar het beste toegewenst voor 2024 en konden we gelijk bijpraten. Ook kreeg iedereen onze mooie nieuwjaarskaart van de bellende inktvis mee.

Het was leuk dat Dymph en Charlie als oud leden ook even kwamen langs wippen. Hierna zijn we gaan zwemmen en daar stond nog een leuke verrassing te wachten. Ook oud lid Vera was aanwezig. De echtgenoot van haar dochter en diens zoon zijn bij ons in opleiding voor hun eerste ster en deze twee dappere dodo’s willen aanstaande zondag gelijk een Nieuwjaarsduik maken. We hebben medelijden met hun begeleidende instructeurs die ook meegaan.

Hoe die Nieuwjaarsduik afloopt laten we binnenkort weten.

einde bericht

Red Annie

Afgelopen woensdag 6 december 2023 heeft Han hartreanimatieles met twee Annie’s gegeven. Dat zijn de poppen die voor de oefeningen gebruikt worden. De avond was goed bezocht, reanimatie is ook verplicht voor het 2-sters brevet. Han, Lisette, Dik, Saagrika, Shaquille, Jan, Elly, Nick en Ralph waren aanwezig.

Han ontsmet een van de Annie's terwijl de rest toekijkt. Hartreanimatieles met twee Annie's.
Han ontsmet een van de Annie’s terwijl de rest goedkeurend toekijkt (foto: Shaquille).

Iedereen kwam aan de beurt om het beademen en de hartmassage te oefenen. Verder werd de zuurstofkoffer van De Grot bekeken zodat iedereen daarmee kan omgaan. Voor de oefeningen die geen pijn doen heeft Shaquille voor slachtoffer gespeeld. Hij deed dat erg overtuigend.

Twee personen oefenen op een pop voor hartreanimatie.
Met de uitleg op papier erbij is het toch een stuk gemakkelijker (foto: Shaquille).

Er waren veel meer mensen die zich voor de avond hadden aangemeld. Helaas waren er ook veel afmeldingen, onder andere doordat er een paar mensen corona hadden. Op zich kwam dat goed uit, nu had iedereen genoeg tijd om te oefenen.

Wie alles nog een keer wil doornemen kan terecht bij de Hartstichting.

Volgende week, op woensdag 20 december 2023, geeft Han de uitleg nog een keer voor de mensen die de eerste keer niet konden komen. Zorg dus dat je erbij bent!

Einde bericht

Leren zonder hersenen

Afgelopen zomer hebben we bij de duikstek Zijpseweg weer slangsterren gezien. Wat ik niet wist is dat dat dieren zonder hersenen zijn. Toch kunnen ze wel iets leren. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat in november bekend is geworden.

Wat zijn slangsterren?

Slangsterren zijn stekelhuidigen, tot die familie behoren ook zeesterren, brokkelsterren en zee-egels. Het zijn vreemd gebouwde dieren. In het midden van het lijf zit een ringzenuw, die heeft uitlopers naar de vijf poten. Een zee-egel heeft geen poten, maar is op dezelfde manier in vijf stukken verdeeld als zijn familieleden. Het bijzondere is dus dat ze geen centrale hersenen hebben die de bewegingen coördineren. Er is een zenuwstelsel maar dat is over het hele lichaam verdeeld.

Zee-egel (Psammechinus miliaris) en een heel klein blauw zeesterretje (Asterias rubens). (Foto Ralph)
Zee-egel (Psammechinus miliaris) en een heel klein blauw zeesterretje (Asterias rubens) bij Zijpe. (Foto Ralph)

Het onderzoek

Op de site Scientias.nl is een artikel te lezen over dit onderzoek. Het originele onderzoek is ook te vinden.

Uit het onderzoek blijkt dat de slangsterren te conditioneren zijn, dat is een heel eenvoudige manier van leren. De onderzoekers hielden tropische slangsterren in een klein aquariumpje met een filtertje. De slangsterren verstopten zich altijd achter het filtertje. Het onderzoek werd gedaan met de soort Ophiocoma echinata, die heeft geen Nederlandse naam.

De onderzoekers draaiden regelmatig de verlichting lager. De slangsterren bleven rustig achter hun filtertje zitten. Totdat ze na een tijdje ontdekten dat ze iedere keer dat het licht lager gezet werd ze ook gevoerd werden met lekkere garnaaltjes. Na een tijdje kwamen ze al tevoorschijn als het wat donkerder werd, zelfs als de garnaaltjes even op zich lieten wachten. Ze hadden geleerd dat het etenstijd is als het licht minder wordt. Toch knap om iets te leren zonder hersenen.

Zeester (Asterias rubens) bij Zijpe. (foto Bassel)
Zeester (Asterias rubens) bij Zijpe. (foto Bassel)

Wie is wie?

Op Scientias.nl zie je wat foto’s van brokkelsterren. Het is eigenlijk heel verwarrend. Brokkelsterren behoren ook tot de slangsterren. Duikers in Nederland noemen de stekelhuidigen die het plankton filteren en niet heel erg beweeglijk zijn brokkelsterren (Ophiothrix fragilis). Die kan je zien op de volgende foto van Ralph.

Brokkelster (Ophiothrix fragilis) bij Zijpe (foto Ralph)

Wat we meestal met slangster aanduiden is de snel over de slibbodem kruipende versie die er niet zo stekelig uit ziet. De Nederlandse naam is de gewone slangster (Ophiura ophiura), niet de meest creatieve naam dus. Die kan je zien op de foto van Anjo. Deze dieren zijn veel beweeglijker omdat ze over de bodem kruipen. Ze eten alles waar ze tegenaan lopen. Je vindt ze dan ook alleen op een zand- of slibbodem.

Slangster (Ophiura ophiura) bij Zijpe. (foto Anjo)
Slangster (Ophiura ophiura) bij Zijpe. (foto Anjo)

Het is dus niet zo vreemd dat ze bij Scientias over slangsterren spreken en daarbij foto’s van onze brokkelsterren laten zien. De Engelstalige onderzoekers hadden het een stuk gemakkelijker, die noemen alles brittle stars. Dat interesseert de slangsterren niets, slangsterren zijn dieren zonder hersenen.

Einde bericht

Kort verslag van de Algemene Leden Vergadering

Woensdagavond 27 september was er een Algemene Leden Vergadering. Deze werd gehouden in de hal van het zwembad. De opkomst was groter dan bij de vorige vergadering. 

Foto Danaus: Het begin van de vergadering

Daisy en Jesse kwamen even snel langs met een lekker stuk chocola voor de duikinstructeurs en Jan. Tijdens de vergadering werden André en Jan bedankt voor hun inzet voor de kascontrole commissie. Zij kregen daarvoor een fles Tripel Karmeliet. Volgend jaar doen ze weer de kascontrole! 

Foto Danaus: Jan en André met hun bedankjes

Wil trad af als penningmeester en werd bedankt voor zijn inzet. 

Foto Shaquille: Wil met z’n bierpakket!

Ook onze materiaalman Jan werd bedankt voor zijn nimmer aflatende ondersteuning in zowel het zwembad als aan de waterkant. 

Foto Shaquille: Danaus overhandigt een bierpakket aan Jan

Anjo en Dik waren herkiesbaar als respectievelijk voorzitter en secretaris. Danaus werd door het bestuur voorgesteld als penningmeester. Iedereen werd unaniem gekozen voor zijn/diens functie.

Creatieve foto Judith: Het nieuwe bestuur Anjo, Danaus en Dik
Einde Bericht

Nog meer 1* duikers

Vorige week meldden we al op de site dat we een nieuwe 1* duiker hadden. Na dit weekend hebben we nog meer 1* duikers. We doken bij het Frans Kokrif bij Dreischor. Het was behoorlijk druk op de parkeerplaats, maar omdat we laat afgesproken hadden, gingen de eerste duikers al weer naar huis en konden we parkeren.

Foto Elly: Zelfs deze bus had genoeg ruimte om te parkeren.

Helaas kon niet iedereen van de 1* groep aanwezig zijn. Uit deze groep behaalden Danaus, Lisette, Saagrika en Shaquile hun brevet. Dat was best spannend. Danaus verloor direct bij ondergaan een loodpocket. Tja dan blijf je drijven en kun je geen examen doen. Omdat het lood niet bleef drijven heeft Wil het opgedoken, zodat de examenduik alsnog door kon gaan. Er was weinig tijd om van het onderwater leven te genieten. Gelukkig staat op ons Youtube kanaal nog een aantal filmpjes. Als je wilt weten wat er normaal te zien is op dit rif, klik hier.

Gelukkig hebben onze huisfotografen leuke foto’s boven water genomen.

Foto Elly: 2 bijna 1* duikers met hun examinator

Foto Elly: de ondergaande duikers

Foto Jan: een profesionele manier van te water gaan.

Foto Jan: twee blijde leerlingen worden gefeliciteerd.

Zoals gezegd alle aanwezigen zijn geslaagd en nogmaals van harte gefeliciteerd.

einde bericht

Weer een nieuwe 1* duiker erbij

Het zijn drukke tijden voor de vereniging. Afgelopen seizoen hadden we heel veel nieuwe mensen in opleiding. Eerder hebben Bassel en Ralph hun 2* brevet gehaald. Vorige week behaalde Jesse de W tijdens zijn nachtduik ook zijn 2* brevet en nu komt weer een nieuwe 1* duiker erbij.

Voor het 1* brevet is een grote groep in opleiding. Gisteren heeft Daisy als eerste haar 1* brevet gehaald op het Oostvoornse Meer. De komende weken hopen we ook dit brevet voor de andere mensen af te geven.

Hoewel er geen festiviteiten of bijzonderheden na het duiken waren, werden er wel foto’s gemaakt. Hieronder staan er een aantal:

foto Jan: de buddycheck. Elly kijkt of de instructeur het wel goed doet.

foto Jan: Als duiker in opleiding in het water.

foto Jan: als gebreveteerd duiker het water uitkomen

Daisy was zo blij dat ze haar brevet haalde, dat ze na het duiken een snack voor 4 personen regelde. Dit was zo veel, dat er thuis geen avondeten meer gekookt werd.

Foto Daisy: een borrelplankje voor 4 personen en niet alleen voor deze twee.

Zoals gezegd, binnenkort hopen we ook voor de anderen een brevet te kunnen afgeven.

einde bericht

De BBQ was een geweldig succes

Op 3 september hebben we niet alleen gedoken, de bbq erna was een geweldig succes. Niet alleen hebben alle duikers voor de 1*-opleiding heel veel geoefend, ook doken degenen die al een 1* of 2* brevet hadden heerlijk. We doken bij het Koepeltje in Scharendijke. Het is een flink stuk lopen vanaf de parkeerplaats bij West Repart, maar dan heb je wel wat.

foto Elly: Saagrika en Shaquile melden zich bij Dik, die de duiklijst bijhoudt.

Er was veel te zien, kreeften, vechtende Noordzee Krabben en nog veel meer. Na het duiken werden de bbq’s bij de parkeerplaats aangestoken. Daar kon iedereen onder genot van het gebraden vlees heerlijk kletsen. Niet alleen de duikers waren gekomen, maar ook ons erelid Tonnie. Ze vond het heerlijk om te zien dat de vereniging weer veel nieuwe leden heeft.

Natuurlijk werden er foto’s gemaakt. Hieronder hebben we er een aantal geplaatst.

foto Wil: de hamburgers kunnen niet wachten tot ze lekker gaar zijn.

Foto Wil: Ook een bbq kan met stijl.

foto Wil: op de tafel staan heerlijke bijgerechten en iedereen zit al te smikkelen

Foto Wil: uitgeteld na het duiken en eten. Dit is topsport.

In ieder geval het was een geweldig succes en zeker voor herhaling vatbaar. Toch moet je niet tot volgend jaar wachten met het maken van duiken. Het is zeker de bedoeling dat we dit jaar nog iets leuks gaan doen. Woensdag trainen we weer en aanstaande vrijdag is er een nachtduik voor degenen die de module “Nachtduiken” hebben gehaald, of hiervoor in opleiding zijn.

einde bericht

Terug naar het oude zwembaduurtje

Afgelopen maandag eindigde voor de lagere scholen in onze regio de zomervakantie. Hierom is het zomerrooster van het zwembad weer beeindigd. Vanaf vandaag 23 augustus 2023 zwemmen we weer op de normale tijd van 21.15 uur tot 22.15 uur.

Aangezien de vakantieperiode weer voorbij is, is dit een goed moment om weer naar het zwembad te komen om de andere leden te vertellen over de vakantiebelevenissen.

Tot vanavond allemaal.

einde bericht

Niet mijn eerste duik, wel de leukste (tot nu toe) 

Door Danaus

Vandaag (23 juli) gaan we duiken bij Dreischor Gemaal. Daar zouden we vorige week ook gaan duiken, maar toen door drukte uitgeweken naar Dreischor Frans Kokrif. Anjo heeft van te voren verteld, dat hij het “stilhangen” met mij wil oefenen. Mijn gedachte was toen om m’n camera mee te nemen, zodat ik een mooie reden heb om ook echt stil te hangen. 

Foto Wil: Danaus krijgt uitleg van Anjo

We komen aan op de parkeerplaats en Anjo neemt me mee naar de plek waar we het water ingaan. Er is geen steiger met een trappetje, maar wel een soort van stenen pad met een touw. Mijn duikinstructeur vertelt, dat het eerste stuk ondiep en glad is. Hij vertelt ook welke route we ongeveer gaan zwemmen. Daarna lopen we terug naar de auto om ons om te kleden. 

Foto Dik: Parkeerplaats bij Dreischor Gemaal

Foto Danaus: Anjo door een fish eye lens

Na het omkleden lopen we naar de waterkant. Anjo loopt als een kievit zo het water in.
En ik? Ik loop met beperkter zicht door mijn duikbril voetje voor voetje over de gladde stenen, veel te bang dat ik op m’n plaat ga. Uiteindelijk lig ik dan lekker in het water. Nu de volgende uitdaging: mijn vinnen aantrekken. Na 5 minuten spartelen en Anjo als steunpaal misbruiken heb ik ze dan toch aangekregen. Anjo heeft ze als volleerd duiker natuurlijk zo aan! 

Foto Danaus

Onze duik begint. Gelijk komen we de eerste kwallen tegen, zoals ik ze bij iedere duik tegen kom. Ik weet nog, dat ik tijdens mijn eerste duik dacht, dat ik in een scène van Finding Nemo terecht was gekomen. Zoveel kwallen had ik toen om me heen. Toch blijven ze iedere keer mooi om te zien. 
Andere dieren, die ik tijdens eerdere duiken ook gezien heb zijn verschillende soorten krabbetjes. Ook zie ik deze keer weer kreeften. Bij deze schaaldieren heb ik toch de neiging om voorzichtig te zijn. Hun scharen zijn te groot en te scherp. 

Foto Danaus: Doorkijkje

We komen aan bij de begroeide palen. Anjo wijst veel dingen aan, maar ik en stilhangen is nog wel een dingetje. We komen ook Wil en Lars tegen. Laatstgenoemde is enorm herkenbaar aan zijn witte vinnen, zoals ik herkenbaar ben aan mijn zwart met roze vinnen. 

Foto Danaus: Lars

We zwemmen weer terug richting het startpunt. Onderweg gebaart Anjo, dat we even rustig op onze knieën moeten gaan zitten. We gaan een oefening doen: bril leegblazen. Anjo doet het eerst en daarna doe ik het. Het gaat goed! Dat mag ook wel, want hij is in het zwembad weken met mij bezig geweest om dit er goed in te krijgen zonder dat ik in paniek raak of hoestend en proestend binnen 1 seconde boven ben, omdat ik water binnen krijg. We doen het een tweede keer en daarna nog een derde keer. Alle keren gaan gelukkig goed. 

We zwemmen verder. Ineens zie ik een groenig visje. Vissen heb ik bij eerdere duiken nog niet zo veel gezien. Ik wil het visje op de foto zetten, maar als ik dichtbij genoeg ben, zwemt het visje weer weg. Ik zwem erachter aan, Anjo meetrekkend aan de buddylijn. Meerdere keren zwemt het weer weg en meerdere keren trek ik Anjo gewoon mee. Uiteindelijk heb ik wel een foto kunnen maken. Nu is het echt tijd om naar het startpunt te gaan. Anjo moet nog een tweede duik maken met een andere duiker in opleiding. 

Foto Danaus: Anjo, een lachende Saagrika en Shaquille

Anjo blijft lekker in het water en schreeuwt de druk van zijn duikfles naar Dik, die alles staat te noteren op de kant. Ik spartel weer om mijn vinnen uit te krijgen. Ze hebben er even geen zin in. Ondertussen komen Saagrika en Shaquille over de gladde stenen heen gewankeld. Als Saagrika net het water in is, neem ik een foto van het drietal. Anjo maakt de opmerking: “Saagrika, je moet wel even lachen voor de foto!” Saagrika begint te lachen en ik neem nog een foto. Wil geeft aan mij door wat zijn tussenstand van zijn meter is. Anjo, Saagrika, Wil en Shaquille gaan onder. Ik ga weer spartelen om mijn vinnen uit te krijgen en nu lukt het wel. Samen met Lars glibber ik langs het touw over de gladde stenen het water uit. Gelukkig krijg ik gelijk van Dik mijn gewone bril. Dat is toch wel een stuk fijner om naar de auto te lopen en me daar weer om te kleden. Tijdens het omkleden staan Lars en ik naar een bord vol stickers van duikclubs te kijken. Lars vindt, dat daar ook een sticker van onze vereniging op moet. Gelukkig heb ik er 1! Dik had namelijk op mijn verzoek die dag er een paar voor me meegenomen. Vakkundig plakt Lars de sticker op het bord. 

Foto Danaus: Het bord met stickers bij Dreischor Gemaal

Einde Bericht

Zwembaduurtje vervroegd

Ook dit jaar heeft het Van Maanenbad een aangepast zwembadrooster. Voor ons houdt dit in dat we vanaf aanstaande woensdag 19 juli tot en met woensdag 16 augustus 2023 ons trainingsuurtje om 19.15 uur begint en om 20.15 uur eindigt.

Aan de ene kant wat vroeg, aan de andere kant is het weer een goede gelegenheid voor de jongere leden om weer langs te komen en te oefenen. Ook kunnen we dan eerder napraten met een drankje in Café de Postbank.

Dus niet vergeten, vanaf volgende week om 19.15 uur naar het zwembad.

foto: Willem E, set bijna klaar voor gebruik.

einde bericht